Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Βραβείο Ποίησης στην Κλίση του Ρήματος του Γιώργου Καλοζώη



Η απονομή του βραβείου





Το Κρατικό Βραβείο Ποίησης της Κυπριακής Δημοκρατίας για εκδόσεις του 2009 απονεμήθηκε στο Γιώργο Καλοζώη για το έργο του Η κλίση του ρήματος (εκδ. Φαρφουλάς).
Το σκεπτικό της απόφασης έχει ως εξής:
«Τα 32 ποιήματα της συλλογής του Γιώργου Καλοζώη, Η κλίση του ρήματος, αποτελούν ισάριθμα κεφάλαια μιας εκτενούς ανιστόρησης προσωπικών και κοινωνικών/ιστορικών βιωμάτων. Καθημερινές, συνήθεις καταστάσεις αναπτύσσονται μέσα από αλληλένδετες και συνάμα “ασύνδετες” λογικά εικόνες με λόγο ταχύ, συνειρμικό γεμάτο εκπλήξεις και ανατροπές, που μεταποιούν ευφυώς και προγραμματισμένα το κοινότοπο σε μοναδικό, το λαμπρό σε αποτρόπαιο, το βέβηλο σε ιερό και αντιθέτως. Στο βάθος των εικόνων η πολιτεία, η Κύπρος αλλά και η σημερινή ελληνική πραγματικότητα, η στερεοποιημένη μνήμη της εισβολής, η κατοχή και η έσω και έξω διαρπαγή της ψυχής των πολιτών. Η αλληγορία του Κακού και του Καλού διαποτίζει τα ποιήματα που ρέουν ορμητικά σε στίχους/διασκελισμούς –μοναδικα σημεία στίξεως λίγα ερωτηματικά– και μας αποκαλύπτουν φαντασιώσεις μαζί και φαντάσματα του καθημερινού και της ιστορίας. Ο ποιητής έχει κατακτήσει σε αξιοζήλευτο βαθμό το λεκτικό του, διαχρονικά ελληνικό θα το έλεγε κάποιος, και αυτή η κατάκτηση του δίνει τη δυνατότητα να αποφεύγει το τετριμμένο. Η ενσυνείδητη λεκτική, υφολογική και θεματική εκζήτησή του, κληροδότημα ενός χωνεμένου υπερρεαλισμού, κάποτε σαχτουρικής και εγγονοπούλειας υφής, συντελεί στην ιδιαιτερότητα του βιβλίου».

Συγχαίρουμε ολόθερμα τον αγαπητό Γιώργο για αυτή του την άξια διάκριση που έκανε και εμάς περήφανους και του ευχόμαστε από καρδιάς να είναι πάντα καλά και το τόσο ξεχωριστό έργο του να βρίσκει όλο και πιο πολλούς φίλους.




Οι τρεις Κύπριοι ποιητές που έχουν εκδώσει ποίησή τους από τις εκδόσεις Φαρφουλάς. Από αριστερά: Μιχάλης Παπαδόπουλος, Κώστας Ρεούσης και Γιώργος Καλοζώης. Φωτογραφία από την απονομή του βραβείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: