Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Έλικας Φανταστικού Ελικοπτέρου του Μιχάλη Παπαδόπουλου


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μιχάλης Παπαδόπουλος

Έλικας Φανταστικού Ελικοπτέρου

ISBΝ: 978-960-9441-08-7, διάστ. 21Χ13 σελ. 96, τιμή 8,00 € (χωρίς ΦΠΑ)

Πολιτική ηθική

Δεν ξέρω να χειρίζομαι πεπρωμένα

και μ’ αρέσουν οι ανεμόσκαλες


Η ποίηση

Μοιρασμένη στα δυο

ανάμεσα στο αγκυροβολημένο σώμα

και στον πόθο που απέπλευσε

Ποιήματα γραμμένα μέσα στην τελευταία 18ετία περιλαμβάνει η ποιητική συλλογή του Μιχάλη Παπαδόπουλου Έλικας Φανταστικού Ελικοπτέρου που κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις «Φαρφουλάς».

Ποιήματα παραδομένα στη στιγμή και την εκ-ποίηση του βάρους της, τοποθετημένα στον αχρονολόγητο χώρο της έκφρασης, που διαστέλλεται στην επίπτωση της κάθε λέξης, είτε αφορούν την ίδια την ποιητική δημιουργία, είτε ποιητές μιας επιλεγμένης «συναισθηματικής» συγγένειας, είτε στιγμιότυπα της καθημερινότητας.

Ο Έλικας Φανταστικού Ελικοπτέρου υπονοεί και υποκινεί πάντοτε μια συμμετρική κίνηση του φανταστικού και του συναισθηματικού στοιχείου με το λεκτό, ως απόσταγμα ενός συνονθυλεύματος που οργανώνεται σε τάξη.

Η υφολογική συνοχή της συλλογής είναι διάστιχτη από ενδιάθετες μετατοπίσεις του ύφους, δείχνοντας προς έναν ορίζοντα προς τον οποίο μετακινείται ο εκφραστικός πειραματισμός, πάντοτε με ζυγιασμένο βήμα.

Τα έργα στο εξώφυλλο και την προμετωπίδα του βιβλίου είναι της εικαστικού Γιούλας Χατζηγεωργίου.

Ο Μιχάλης Παπαδόπουλος γεννήθηκε στη Λευκωσία. Σπούδασε φιλοσοφία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές Αμμόλιθος (1997) και Εντός Συνόρων (2000). Για τη δεύτερη συλλογή τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης της Κύπρου.

Ποιήματά του έχουν εκδοθεί σε κυπριακά, ελληνικά και ξένα περιοδικά, ενώ έχουν επίσης μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες.

Σήμερα εργάζεται ως συντάκτης και δημοσιογράφος στον κυπριακό γραπτό και ηλεκτρονικό Τύπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: