Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Νέο βιβλίο: ALFRED JARRY Πράξεις και απόψεις του Δρ Φαουστρόλλ



ALFRED  JARRY
Πράξεις και απόψεις
του Δόκτορος Φαουστρόλλ
Γαλλική λογοτεχνία – Παταφυσική, ISBΝ: 978-960-9441-35-3, διάστ. 17Χ12, σελ. 128, τιμή 11. €
Μετάφραση-εισαγωγή-σημειώσεις: Νίκος Σταμπάκης

Το πρώτο και θεμελιώδες βιβλίο Παταφυσικής στη χώρα μας είναι πλέον γεγονός από τις εκδόσεις Φαρφουλάς!
 

Δύο αποσπάσματα από το βιβλίο: 
1. ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΕΥΟΣΜΟΥ ΝΗΣΟΥ: Η Εύοσμος νήσος είναι όλως ευαίσθητη, και οχυρωμένη με μαδρεπόρες, που απεσύρθησαν, στον ερχομό μας, εντός των κοραλλένιων τους κλωβών...
Ο βασιλεύς της νήσου ήταν γυμνός μες σε μια βάρκα, με το κυανόλευκο διάδημά του ζωσμένο στους γοφούς...
Αποστολή του είναι να διατηρεί για το λαό του τις εικόνες των θεών του. Μιαν από αυτές, την στερέωσε με τρία καρφιά στο κατάρτι του πλοίου, και ήταν σαν τριγωνικό ιστίο, ή σαν ισόπλευρος χρυσός ενός λιαστού ιχθύος εκ βορείων. Και, πάνω από το ενδιαίτημα των γυναικών του, έχει αιχμαλωτίσει τις λιγοθυμίες και συσπάσεις του έρωτος μ’ ένα κονίαμα θείον. Πέραν των περιπεπλεγμένων νεαρών στηθών και καπουλιών, σίβυλλες διατυπώνουν τη συνταγή της ευτυχίας, που είναι διττή: Έστε ερωτευμένες και Έστε μυστηριώδεις.
                […]
2. Η παταφυσική, της οποίας η ετυμολογία θα πρέπει να γράφεται επί (μετά τα φυσικά), και η πραγματική της ορθογραφία να είναι ’παταφυσική, δηλαδή να προηγείται απόστροφος, χάριν αποφυγής ενός φθηνού λογοπαιγνίου, είναι η επιστήμη εκείνου που επιπροστίθεται στη μεταφυσική, είτε εντός είτε εκτός αυτής, εκτεινομένη ως εκ τούτου σε τέτοιο βαθμό πέραν της μεταφυσικής όσο και η τελευταία αυτή εκτείνεται πέραν της φυσικής. ΟΡΙΣΜΟΣ: Η παταφυσική είναι η επιστήμη των φαντασιακών λύσεων, που αποδίδει συμβολικώς στα γενικά χαρακτηριστικά τις ιδιότητες των αντικειμένων τα οποία περιγράφονται διά της ενδεχομενικότητός τους.
***
Ο Alfred Jarry (1873-1907), συγγραφέας του Ουμπού και του Υπεραρσενικού, υπήρξε βασική επιρροή για αμέτρητους δημιουργούς, από τον Apollinaire, τον Duchamp και τον Artaud μέχρι τον Joyce, τον Queneau και τον Ionesco. Κατά τον André Breton, «η λογοτεχνία, ξεκινώντας από τον Jarry, μετατοπίζεται επικίνδυνα σε εδάφη ολισθηρά… Και πάλι ξεκινώντας από αυτόν η διαφοροποίηση ανάμεσα στην τέχνη και την ζωή διαμφισβητήθηκε μέχρις ότου εκμηδενίστηκε τελείως».
Οι Πράξεις και απόψεις του Δρος Φαουστρόλλ, ένα από τα πιο παράξενα αφηγήματα που έχουν γραφτεί ποτέ, υπήρξε το ιδρυτικό κείμενο της «Παταφυσικής επιστήμης», και αποτελεί κύρια αναφορά τόσο για τον υπερρεαλισμό όσο και για τη σκέψη του παραλόγου. Απότοκο του έργου αυτού το Κολλέγιο Παταφυσικής, που λειτουργεί από το 1948 στο Παρίσι και διατηρεί παραρτήματα σε διάφορες πόλεις του κόσμου, έχοντας στις τάξεις του έναν ζηλευτό κατάλογο αιωνίων μελών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: