Δευτέρα 16 Μαρτίου 2009

Κυκλοφόρησε ο Νυχτερινός ΦαρφουλάςΚυκλοφόρησε το νέο (10ο) τεύχος τουνυχτερινού” Φαρφουλά, του οποίου όλα τα δοκίμια, οι αφηγήσεις και τα ποιήματα που περιέχονται στην ύλη του είναι γραμμένα σε νυχτερινό φόντο.

Στο αφιέρωμα φιλοξενούνται:

· Η νύχτα που αποφασίζει, ιστορική περιγραφή του Λέον Τρότσκι για την κρίσιμη νύχτα που προηγήθηκε της κατάληψης της Πετρούπολης από τους Μπολσεβίκους, τον Οκτώβριο του 1917.

  • Η γυναίκα-βαμπίρ στις παραδόσεις και τη λογοτεχνία, δοκίμιο της Μαρίας Γιακανίκη, συνοδευόμενο από ένα απόσπασμα από την Καρμίλλα του J.S. Le Fanu.
  • Η νύχτα στον συμβολισμό, δοκίμιο της Έφης Χρυσού.
  • Η καταιγίδα του αιώνα, δοκίμιο του Παναγιώτη Ζερβού για τα καιρικά φαινόμενα στην λογοτεχνία της φρίκης.
  • Ο αστερόεις πύργος, δοκίμιο της Annie Le Brun για τις σχέσεις του Υπερρεαλισμού με το γοτθικό μυθιστόρημα.
  • Περιστέρι πέτα! διήγημα της Leonora Carrington.
  • Η πιο σκοτεινή μέρα, δοκίμιο της Δάφνης Χρονοπούλου για το χειμερινό ηλιοστάσιο και την σύνδεση αυτής της μέρας με τα λατρευτικά έθιμα και τις παραδόσεις διάφορων λαών και πολιτισμών. Η Δάφνη Χρονοπούλου υπογράφει επίσης το κείμενο Τα μαύρα εισάγοντάς μας στο αφιέρωμα του περιοδικού.
  • Το Μαύρο Θέατρο, σουρρεαλισμός και σκηνική ουτοπία, κείμενο του Κωνσταντίνου Μπούρα για το Μαύρο Θέατρο της Πράγας.

· Διηγήματα, ιστορίες, αφηγήσεις, ποιητικά κείμενα από τους Κώστα Ρεούση, Λεωνίδα Βασιλειάδη, Σοφία Κοψίδου, Ίωνα Πανόπουλο, Νίκο Σταµπάκη, Αλέξανδρο Ζούκα, Κοστ Σιγαρέτ, Γιάννη Λειβαδά, μουσικό σχήμα Σπείρα, Φωτεινή Παπαζαχαρίου, Βίκυ Γεροκώστα και Έλσα Κορνέτη και Mary Low, καθώς και την ενότητα φωτογραφιών Ο κόσμος των σκιών της Ιωάννας Βασδέκη .

· Στα «Σύμμεικτα Λαογραφικά» ο κύπριος χαράκτης Χαμπής Τσαγγάρης συλλέγει ιστορίες με καλικάντζαρους από την Κύπρο και τις διακοσμεί με τα υπέροχα χαρακτικά του. Τον Χαμπή Τσαγγάρη και το λαογραφικό και εικαστικό του έργο σκιαγραφεί σε κείμενό του ο Κυριάκος Ντελόπουλος.

· Στις σελίδες ποίησης φιλοξενούνται 18 “νυχτερινά” ποιήματα χαϊκού από την – υπό 2η έκδοση– ανθολογία του Χρήστου Τουμανίδη, συνοδευόμενα από εικαστικά έργα της Κάπης Τζιόρκα.

· Το τεύχος συνοδεύεται από την εφημερίδα Η Ηχώ της Αεραλάνδης που είναι αφιερωμένη στα 20 χρόνια (και άλλους τόσους αιώνες) του μουσικού συγκροτήματος–καλλιτεχνική κολεκτίβα των Αέρα Πατέρα με κείμενα από την πολύχρονη παρουσία του συγκροτήματος και αναφορές στις εορταστικές εκδηλώσεις που θα γίνουν στα πλαίσια του Δ.Ε.Α.Π (Διεθνούς Έτους Αέρα Πατέρα)

Εκδήλωση παρουσίασης και γλέντι για την έκδοση του νέου τεύχους θα πραγματοποιηθεί την 1η Απριλίου 2009 και ώρα 8.00 μ.μ, στο καφενείο Τα Κανάρια, Πλαταιών και Κεραμικού, στον Κεραμικό.

Κυκλοφορεί στα κεντρικά βιβλιοπωλεία και σε επιλεγμένα σημεία.


Που θα μας βρείτε
2 σχόλια:

ANDREAS KATSIKOUDIS είπε...

Μπράβο παιδιά! Όποτε σας βρούμε σας διαβάζουμε... Ο σουρεαλισμός δεν θα πεθάνει ποτέ! (ειδικά στην Ελλάδα...)

Ανώνυμος είπε...

arelis.gr
περιεχει το υπερρεαλιστικο ερωτονομικον και την ποιητικη συνθεση εκθεση ορθοδρομης αναδρομιας