Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Νέο βιβλίο: "Θέμα Αρτιμέλειας" του Μελέτη Αποστολίδη (Κύπρος)ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Μελέτης Αποστολίδης
ΘΕΜΑ ΑΡΤΙΜΕΛΕΙΑΣ
Ποίηση, ISBΝ: 978-960-9441-42-1, διάστ. 17Χ21, σελ. 48, τιμή 7,00 €

δεν ξερω που κρυβοταν
µα ξάφνου εµφανίστηκε.
Είχαν περάσει πολλά χρόνια

κι ένα πουλί ψυχορραγούσε
στην παλάµη µου:
παλιό σηµάδι απερισκεψίας.

Τίναξα το χέρι να φύγει
κι η παλάµη
έγινε πουλί
έτοιµο να πετάξει.

Τώρα πρέπει ν’ αποφασίσω:
είναι θέµα αρτιµέλειας.

Ο Μελέτης Αποστολίδης, στην πρώτη του ποιητική συλλογή υπό τον τίτλο «Θέμα αρτιμέλειας», καταγράφει τα θραύσματα μισού αιώνα βαθιά χαραγμένων προσωπικών βιωμάτων, ενώ συγχρόνως ανιχνεύει το συλλογικό υποσυνείδητο της νεώτερης κυπριακής ιστορίας, παραμερίζοντας τη «μεγάλη» αφήγηση και εστιάζοντας στον βίο των απλών ανθρώπων από το 1964 μέχρι σήμερα.
Τα τριάντα ποιήματα της συλλογής, γραμμένα τον Ιούνιο-Ιούλιο του 2011 καθώς οι «επετειακές» μέρες από την τουρκική εισβολή του 1974 πλησίαζαν ακόμη μία φορά, αποτελούν έκφραση μιας έντονης εσωτερικής παρόρμησης που σπάζει –και επεξεργάζεται ποιητικά– τη σχεδόν 40χρονη σιωπή του ιστορικού υποκειμένου.
Η μινιμαλιστική γραφή του Μ. Αποστολίδη μετουσιώνει –μέσα από τη διαυγή εικονοποιία της και την εμπειρία του αντίπαλου δέους– το προσωπικό αίτημα για διαφύλαξη των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών όλων των βίαια ξεριζωμένων ανθρώπων, σε οικουμενικό. Κατ’ ουσίαν, ο ποιητής καταθέτει τον δικό του τρόπο διαχείρισης της οικείας οδύνης, δένοντας γερά το νήμα εξόδου από τον προσωπικό του λαβύρινθο στην ανθρώπινη επαφή και επικοινωνία. Η αμφισημία της έκφρασης κορυφώνεται στην τραυματισμένη, ταλαιπωρημένη όψη της μνήμης, που διαπερνά όλα τα εμπόδια και σύνορα, όλες τις διενέξεις, επιλέγοντας την καταφατική προοπτική της ζωής.

Ο Μελέτης Αποστολίδης γεννήθηκε το 1950 στην Κύπρο, στην κατεχόμενη Λά­πηθο της επαρχί­ας Κερύνειας. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Λονδίνο και σήμερα εργάζεται στον Κυπριακό Οργανισμό Του­ρισμού. Ασχολείται παράλληλα με τη διατήρηση της παραδοσιακής αρχιτε­κτονικής ως μέλος του Δ.Σ. του Παγκύπριου Οργανισμού Αρχι­τεκτονικής Κληρονομιάς. Είναι μέλος του Επιμελη­τηρίου Καλών Τεχνών Κύπρου και έχει πραγματοποιήσει τρεις ατο­μικές εκθέσεις ζωγραφικής, ενώ έχει συμμετάσχει σε πολλές ομα­δικές εκθέσεις ζωγραφικής και χαρακτικής εντός και εκτός Κύ­πρου. 

Για τον Μελέτη Αποστολίδη δείτε περισσότερα εδώ: http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.article&id=1190

Δεν υπάρχουν σχόλια: