Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

ARTHUR CRAVAN Ο OSCAR WILDE ΖΕΙ! και άλλα κείμενα


ARTHUR CRAVAN

Ο OSCAR WILDE ΖΕΙ!

και άλλα κείμενα

Μετάφραση-Επιμέλεια -Εισαγωγή -Σημειώσεις: Νίκος Σταμπάκης

ISBΝ: 978-960-9441-01-8, διάστ. 21Χ14, σελ. 80, τιμή 9,00 €


Ποιος ήταν ο Arthur Cravan; Καθώς το έθετε ο ίδιος, «Είμαι όλα τα πράγματα, όλοι οι άνθρωποι κι όλα τα ζώα!» Ακόμη και τα όρια της ζωής του είναι αβέβαια (1887-1918;).

Ανιψιός του Oscar Wilde, (ο ίδιος αδιαφορώντας για την τιμή της μητέρας του υποστήριζε ότι ήταν γιος του!!!) διάσημος μποξέρ, άμεσος πρόδρομος του ντανταϊσμού και του υπερρεαλισμού, βασική αναφορά των καταστασιακών, των μπητ, του πανκ, εξαφανίστηκε κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες στο Μεξικό (αυτοκτονία; ατύχημα; εσκεμμένη εξαφάνιση;) και κανείς δεν έμαθε ποτέ τι απέγινε. Στα 31 χρόνια της γνωστής ζωής του, πρόλαβε επίσης να προσβάλει ολόκληρο το λογοτεχνικό και καλλιτεχνικό κατεστημένο της εποχής του, με το περιοδικό Maintenant (1912-15), που έγραφε και εξέδιδε μόνος, κάτω από μια σειρά ψευδωνύμων.

Το υλικό του περιοδικού παρουσιάζεται, σχεδόν στο σύνολό του, στην παρούσα έκδοση. Εκτός από τα κείμενα για τον Oscar Wilde περιλαμβάνονται τα κείμενα «Ποιητής και Μποξέρ», «André Gide» (ένα σαρκαστικό κείμενο κατά του κατεστημένου συγγραφέα των γαλλικών γραμμάτων), «Η έκθεση των Ανεξάρτητων» (όπου ξεσπαθώνει κατά του Guillaume Apollinaire και της εικαστικής Avant-garde της εποχής), ποιήματα του Arthur Cravan καθώς και φωτογραφικό υλικό από τη ζωή του και την σταδιοδρομία του ως μποξέρ, στο οποίο περιλαμβάνεται και η αφίσα από τον αγώνα μποξ που έδωσε στην Ελλάδα το 1914 με τον θρυλικό ολυμπιονίκη Γεώργιο Καλαφάτη.

Σχετική βιβλιοκριτική από την Μάρη Θεοδοσοπούλου στην εφ Εποχή 2/5/2010

http://maritheodo.blogspot.com/2010/05/blog-post.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: