Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2008

Νέο Βιβλίο: JACQUES VACHÉ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ

Μετάφραση-Επιμέλεια -Εισαγωγή -Σημειώσεις: Νίκος Σταμπάκης

ISBΝ: 978-960-98084-8-4, διάστ. 21Χ14, σελ. 80, τιμή 8,00 €Η ζωή και το έργο του Jacques Vaché (1895-1919) και ο αντίκτυπος της παρουσίας του σε µια µικρή οµάδα ποιητών που κινούνταν στο Παρίσι του Α΄ Παγκοσµίου Πολέµου σηµαδεύουν την άµεση προϊστορία του υπερρεαλισµού και της ριζικής τοµής που αυτός έµελλε να επιφέρει στην έκφραση και στην εµπειρία.

Μια ζωή εξαιρετικά σύντοµη, ένα έργο που δεν εντάσσεται σε καµία αποδεκτή µορφή λογοτεχνίας, καθώς περιορίζεται σε επιστολές κι ευκαιριακά σκίτσα. Το γεγονός ότι ο Υπερρεαλισμός υπήρξε γέννημα μιας γενιάς νέων που σημάδεψε η φρίκη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου αποτυπώνεται σε τούτες τις επιστολές, που διακρίνονται για το παράδοξα ακατάστατο ύφος τους και το καταλυτικό μαύρο χιούμορ στοιχεία που θα παραμείνουν διαχρονικά στην υπερρεαλιστική έκφραση. Ο Jacques Vaché υπήρξε μια φευγαλέα µορφή που θα στοίχειωνε τον André Breton και τους φίλους του µέχρι το τέλος της ζωής τους, και που αποτελεί ακόµη βασική αναφορά σε κάθε επίκληση µιας ποίησης που διαφεύγει από τους «πολιτιστικούς θεσµούς».

Στην παρούσα έκδοση ο Vaché παρουσιάζεται για πρώτη φορά αυτοτελώς στην ελληνική γλώσσα και τα κείμενά του συνοδεύονται από σχέδια του ιδίου και φωτογραφίες των γραμμάτων του.1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

www.arelis.gr
περιεχει τηη μυθιστορηματικηβ επιστολογραφια ερωτονομικον
που σοκαρε κοινο και κριτικους
και το μεταφυσικο υπαρξιακο θεατρικο εργο μεταξυ ενδοκοσμικου και υπερβατικου