Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

GUILLAUME APOLLINAIRE: ΑΙΡΕΣΙΑΡΧΗΣ & Σία

Guillaume Apollinaire

ΑΙΡΕΣΙΑΡΧΗΣ & Σία

Μετάφραση: Νίκος Σταμπάκης

Διηγήματα, ISBΝ: 978-960-9441-23-0, διάστ. 17Χ12, σελ. 224, τιμή 12,00 €

«Οι έρωτές µου της µίας στιγµής αξίζουν έρωτες ενός αιώνα. Ευτυχώς, όµως, καµµία δεν µε ακολουθεί και δεν έχω το χρόνο ν’ αποκτήσω τη συνήθεια εκείνη από την οποία προκύπτει η ζήλεια. Γελάστε, λοιπόν! µην φοβάστε µήτε το µέλλον, µήτε το θάνατο. Ποτέ δεν είναι κανείς βέβαιος ότι θα πεθάνει. Θαρρείτε, µήπως, ότι είµαι ο µόνος που δεν πέθανε; Θυµάστε τον Ενώχ, τον Ηλία, τον Εµπεδοκλή, τον Απολλώνιο τον Τυανέα; Και µήπως δεν υπάρχουν στον κόσµο κάποιοι που πιστεύουν ότι ο Ναπολέων ζει ακόµη; Κι εκείνος ο καηµένος βασιλιάς της Βαυαρίας, ο Λουδοβίκος ο 2ος! Όλοι βεβαιώνουν ότι ο θαυµαστός και τρελλός βασιλιάς τους παραµένει ζωντανός. Κι εσείς ο ίδιος, ίσως να µην πεθάνετε ποτέ».

Ο Guillaume Apollinaire (1880-1918) υπήρξε εµβληµατική μορφή του γαλλικού μοντερνισµού κι ένας από τους µεγαλύτερους ποιητές του 20ού αι. Η συλλογή διηγηµάτων Αιρεσιάρχης και σία είναι ίσως το σηµαντικότερο πεζογραφικό έργο του. Δηµοσιευµένες από το 1899 και μετά, και συγκεντρωµένες σε τόµο το 1910, οι εξιστορήσεις αυτές αποτελούν ένα ελιξήριο µαύρου χιούµορ, φαντασιακών εξάρσεων, ερώτων, εγκληµάτων και σαγηνευτικής λογιοσύνης που θα παραµείνει αξέχαστο. Οι µεθυστικές αναθυµιάσεις αρχίζουν µε το άνοιγµα του βιβλίου…

Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Ονειροπληξία, ποίηση του Ζαχαρία Στουφή


Ζαχαρίας Στουφής

ΟΝΕΙΡΟΠΛΗΞΙΑ

Ποίηση, ISBΝ: 978-960-9441-26-1, διάστ. 17Χ12, σελ. 32, τιμή 3,00 €

Είναι και κάποιοι

µ’ άλλη λογική,

που επενδύουν

στην απάτη των ονείρων.

Σε τούτο το µικρό βιβλίο δεν θα βρείτε αφορισµούς και επιγράµµατα, µονάχα σκέψεις και στίχους. Σκέψεις που δεν κατόρθωσε να επεξεργασθεί η λογική και στίχους που δεν κατάφεραν να κυήσουν το ποίηµα. Πρόκειται, δηλαδή, για όλα όσα δεν τόλµησα ποτέ να γράψω µε µαύρο σπρέι στους τοίχους.

Ζ. Σ.

Ο Ζαχαρίας Στουφής γεννήθηκε το 1974 στη Ζάκυνθο. Στα γράμματα πρωτοεμφανίστηκε το 1996 με τη συλλογή Τρένο. Έκτοτε ακολούθησαν οι συλλογές, Ο πόνος, οι ηδονές κι ο φόβος των ανθρώπων (1997), Ονειροπληξία (2001), Νιρβάνα (2003), Χαωδία (2005), Νεκρώσιμα (2006), Μυστικό νεκροταφείο (2008) και Γράμματα σε νεκρό ποιητή (2009). Έχει εκδώσει δύο λαογραφικές μελέτες, Τα σύγχρονα επιτύμβια επιγράμματα της Ζακύνθου (2009) και Σήματα θανάτου, πίστης και μνήμης στους δρόμους της Ζακύνθου (2010).

Ποιήματα και μελέτες του έχουν δημοσιευθεί στα περιοδικά, Τετράμηνα, Περίπλους, Επτανησιακά Φύλλα, Ίαμβος, Ραπόρτο, Πνοές Λόγου και Τέχνης, Ένεκεν, Ο Φαρφουλάς, Δήμος και Πολιτεία, Παρέμβαση και Εμβόλιμον. Ποιήματά του έχουν συμπεριληφθεί σε δύο ποιητικές ανθολογίες και τρία θεματικά ανθολόγια ποίησης. Διατηρεί τον διαδικτυακό τόπο http://www.mystikonekrotafeio.gr/


Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Γραφείο Ιδιωτικών Ερευνών του Οδυσσέα Σταυράκη


Οδυσσέας Σταυράκης

Γραφείο Ιδιωτικών Ερευνών

Ποίηση, ISBΝ: 978-960-9441-27-8, διάστ. 21Χ14, σελ. 54, τιμή 6,00 €


ΤΗΣ ΙΟΥΛΙΕΤΤΑΣ Χ.

Της Ιουλιέττας Χ. δουλειά είναι κάθε µέρα να πουλά ανάµεσα σε άλλα προϊόντα και υλικό για να φεύγω. Πρόκειται περί των σελοφάν –µπιρµπιλακίων– σελοφάν, εκείνων µε τα οποία τυλίγουν οι ξενιτεµένοι (αίφνης) τα τοσοδούλικα µπαγκάζια τους. Μιλώ (για να το προεκτείνω λίγο) για πλείστα όσα (όπως µια βαλσαµωµένη κιόσσα), τα έβλεπαν µπουχτιστικά οµπρός τους έτος κατ’ έτος, χρόνο µε το χρόνο, έτσι που ’ναι ν’ απορείς γιατί ήρθαν τσούκου-τσούκου κάποτε στα λόγια, που παραθέτω ευθύς:

«Θα τα πεθυµήσω στο µέλλον».


ΑΝΙΜΕ

Ανάµεσα στις ανεµώνες

ανώνυµος άνεµος.


Στα ποιήματα της συλλογής αυτής του Οδυσσέα Σταυράκη πρωταγωνιστούν προσωπικότητες σαν την Τσίτα, τον κύριο Γνώμο, το Φάντασμα του Χαλασμένου Playmobil, τον Ιπποποταμόκαμπο… Η επιροή από τον Cummings και τα nonsense του Lear είναι εμφανής, όπως εύστοχα μπορούν να αποφανθούν οι κριτικοί στο κοντινό μέλλον. Ελπίζουμε να τα εκτιμήσει το ίδιο και το αναγνωστικό κοινό…

Ο Οδυσσέας Σταυράκης είναι Θεσσαλονικιός, γεννημένος το 1983. Σπούδασε θεολόγος, ηθοποιός και σκηνοθέτης, πως έχει δουλέψει από hotel boy μέχρι επαγγελματίας παίκτης μπιρίμπας, δημοσιογράφος, ζωγράφος, αρτογαλακτοζαχαροπλάστης, ραδιοφωνικός παραγωγός, παρουσιαστής παιδικής εκπομπής στην κρατική τηλεόραση κ.ά. Έχει πάρει κάμποσα βραβεία και χρηματικά έπαθλα σε διαγωνισμούς ποίησης, διηγήματος και σεναρίου, χωρίς ποτέ κανένα απ’ αυτά να αρνηθεί να το παραλάβει.